Her anne baba çocuğunun başarılı olmasını, en iyi şekilde eğitim alması için ellerinde olan imkanlar doğrultusunda çaba sarfederler. Çocukların başarılarında , sosyal yaşamlarında , arkadaşlık ilişkilerinde, hafıza, stratejik düşünme, görsel zeka , inovatif düşünce , mantıksal düşüncelerini geliştirmelerine yardımcı olmak istiyorsak son yıllarda oldukça revaşta olan akıl ve zeka oyunlarından faydalanabiliriz. Berkeley Üniversitesinde yapılmış bir araştırmaya göre, çocuklara haftada iki kere bir saat on beş dakikalık çeşitli akıl ve zeka oyunlarından oynamaları IQ puanlarında 13 puanlık artışla sonuçlanmıştı. Çocukların daha mantıklı düşünmeleri ise yüzde 32 değerinde artmıştı. (1)
Akıl ve zeka oyunlarını bazen bireysel bazen de grup olarak oynanmaktadır. Her ne şekilde oynanırsa oynansın zeka gelişimi üzerinde etkisi büyüktür. Yine Berkeley Üniversitesinde yapılmış araştırmaya göre her iki şekilde oynamanın çocuk zekası üzerinde etkisi daha büyüktür. (2)
Akıl ve Zeka oyunları ile çocuk kendisini tanır ve akranları ile oynarken kendisini değerlendirmeyi öğrenir. Her oyunda yeni stratejiler geliştirip nasıl daha iyisini oynayabileceği üzerine kendini geliştirir. Kendi yeteneklerini ve bilinmeyen potansiyellerini ortaya çıkarmak veya daha iyi tanımak için fırsat yaratmaktadır. Christine Gorss Loh, Parenting Without Borders adlı kitabında (Sınırlar olmadan ebeveynlik) çocukları her zaman daha iyisini yapabilecekleri aktiviteler yapmaya teşvik etmenin önemini anlatmıştır. Örneğin, Japon’ya da ebeveynler bu tür akıl ve zeka oyunlarına önem vermekte ve çocuğun yapamadığı ya da kendisini akranlarıyla değerlendirdiği durumlarda onları her zaman daha iyisini yapabilecekleri konusunda yüreklendirdiklerini yazmıştır. Loh’ya göre Japonların en çalışkan insanlar olmaları bir tesadüf değildir. Onlar bu yöntemlerle daha verimli çalışabilen ve daha etkili düşünebilen bir toplum yetiştirebilmektedir. (3) Ülkemizde çocuklar eğitim sistemi içinde sınavlara hazırlanmak, başarı sağlamak için bütünü görme yeteneklerini kaybedebiliyorlar veya gelişteremiyorlar. Akıl ve Zeka Oyunları sayesinde çocuklar proplemleri algılama ve değerlendirme kapasitelerini geliştirmelerine, olaylara farklı bakış açıları ike çözüm odaklı hızlı ve doğru karar verebilmelerini sağlar.
AKIL VE ZEKA OYUNLARININ ÖĞRENCİLERE FAYDALARI
– Akıl yürütme ve problem çözme becerisinin gelişmesi
– Konsantrasyon süre ve derinliğinin artması
– Çok yönlü/stratejik/eleştirel düşünebilme
– Sebep-sonuç ilişkisini doğru kurabilme
– Planlı hareket etme yetisi
– Hızlı düşünme ve karar verme
– Durumlar karşısında farklı çözüm yolları / Stratejileri geliştirebilme
– Ekip çalışmasına yatkınlığın artması / Sosyal başarının artmasıEğitim İçeriğimiz:
Biz Akıllı Afacanlar Oyun ve Etkinlik Merkezi olarak çocuklarımızın eğlenerek ve deneyimleyerek öğrenmelerini ilke olarak kabul ediyoruz. Akıl ve Zeka Oyunları artık okullarda da sıkça yer verilen methodlar arasındadır. Çocuklarımızı gelecekteki eğitim hayatlarına hazırlamak, zeka gelişimlerini desteklemek , yaratıcılıklarına ve akademik başarılarına katkı sağlamak için programlarımızda yer vermekteyiz.
Planlanan Etkinlikler:
Katıldığınız programlarda yaş grubunuza uygun Akıl ve Zeka oyunları seçilmektedir. Merkezimizde öğretilen oyunlar ile kendi yaş grubunuza göre belli aralıklarda turnuvalar düzenlenmektedir. Düzenlediğimiz bu turnuvalar çocuklarınızın arkadaşları ile iletişimlerini, paylaşmayı, rekabeti oynayarak öğrenmelerini sağlar.
Kaynaklar
1- http://bungelab.berkeley.edu/silvia-bunge/
2- https://www.researchgate.net/profile/Silvia_Bunge
3- Parenting Without Borders: Surprising Lessons Parents Around the World Can Teach Us, Temmuz 2014